IPMA C

Met een IPMA level C certificering laat je zien over zowel een stevige basis als projectmanager te beschikken, als de capaciteit te hebben de projectmanager van complexe projecten te kunnen ondersteunen. Het IPMA C-traject laat je op een professionele manier naar projecten kijken, met als doel je projectmanagement naar een hoger niveau te tillen.

Het volledige IPMA C-traject bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel in de vorm van een assessment. Je begint met het theoriedeel. Na het behalen van het examen krijgt je een deelcertificaat. Om het volwaardige IPMA C-certificaat te kunnen verkrijgen, dien je binnen 18 maanden na inschrijving bij IPMA Certificering voor het IPMA C theorie-examen het IPMA C-assessment succesvol af te ronden.

Ben je reeds in het bezit van een geldig IPMA C-theoriecertificaat en wil je gaan voor het praktijkdeel, het assessment? Kijk dan bij IPMA C – assessmentbegeleiding. Onderstaande gaat over het theoriedeel.

Doelgroep

Projectmanagers en projectleiders met ongeveer drie jaar ervaring.

Toelatingseisen

IPMA Certificering stelt geen minimale toelatingseisen voor de deelnemers van het IPMA C-theorie-examen, maar wel voor de deelnemers van het IPMA C-assessment.

De toelatingseisen voor het assessment zijn o.a.:

 • Het gehele IPMA C-traject dient binnen 18 maanden na aanmelding bij IPMA Certificering voor IPMA C theorie-examen te zijn afgerond.
 • Je dient de laatste 6 jaar minimaal 36 niet-overlappende maanden ervaring als projectmanager of deelprojectmanager van projecten op IPMA C-niveau te hebben opgedaan. Uitgangspunt daarbij is dat je ongeveer de helft van je werktijd aan projecten hebt besteed: 36 maanden en 2.500 uur.
 • Projecten op IPMA C-niveau hebben een minimale complexiteitsscore van 16 (zie toelatingseisen IPMA Certificering). Verder gelden als indicatieve richtlijnen voor projecten op IPMA C-niveau:
  • De periode dat je verantwoordelijk projectmanager was, is minimaal 3 maanden;
  • De geplande en werkelijke doorlooptijd van het project is minimaal 3 maanden;
  • Het aantal mensen dat je hebt aangestuurd is minimaal 5;
  • Het aantal uur dat deze mensen aan het project hebben besteed, is in totaal minimaal 1.100 uur;
  • Het aantal uur dat je als projectmanager aan dit project hebt besteed, is minimaal 200 uur;
  • Het project kende minimaal 4 belanghebbende partijen.

Meer informatie vind je op toelatingseisen IPMA Certificering.

Omdat het theoriecertificaat 18 maanden geldig is vanaf de examendatum, dien je binnen deze periode aan de eisen te voldoen om in aanmerking te komen voor het volledige IPMA C-certificaat. Voldoe je niet aan deze toelatingseisen, of kun je er binnen de gestelde termijn niet aan voldoen, dan adviseren wij je te kiezen voor IPMA D. Neem bij twijfel contact met ons op.

Onderwerpen en aanpak

Alle IPMA niveaus behandelen 28 competenties: 13 vaktechnische, 10 gedragsmatige en 5 contextuele competenties:

Vaktechnische competenties
(Practice)
Gedragsmatige competenties
(People)
Contextuele competenties
(Perspective)
V1. ProjectaanpakG1. Zelfreflectie en zelfmanagementC1. Strategie
V2. Eisen en doelenG2. Persoonlijke integriteit en betrouwbaarheidC2. Besturing, structuren en processen
V3. ScopeG3. Persoonlijke communicatieC3. Compliance, wet- en regelgeving
V4. TijdG4. Relaties en betrokkenheidC4. Invloed en belangen
V5. Organisatie en informatieG5. LeiderschapC5. Cultuur en waarden
V6. KwaliteitG6. Teamwerk
V7. FinanciënG7. Conflicten en crisis
V8. Mensen en middelenG8. Vindingrijkheid
V9. InkoopG9. Onderhandelen
V10. Plannen en beheersingG10. Resultaatoriëntatie
V11. Risico's en kansen
V12. Belanghebbenden
V13. Verandering en transformatie

Tijdens de training komen de meeste van deze competenties aan bod. Een deel van de competenties zul je bestuderen door middel van zelfstudie tussen de trainingsdagen door. Uiteraard kunnen vragen daarover aan de trainer gesteld worden. De behandelde competenties worden gekoppeld aan jouw praktijk, de praktijk van je medecursisten en de praktijk van de trainer. Praktijkgericht, dus naast een goede voorbereiding op het IPMA C examen kun je er in de praktijk direct mee aan de slag!

Studiebelasting

Om het optimale uit de trainingsdagen te halen, moet je rekening houden met 4 tot 8 uur zelfstudie per trainingsdag, ofwel 2 tot 4 uur per dagdeel. In totaal moet je rekening houden met 60 tot 80 uur zelfstudie om goed voorbereid op het examen te verschijnen. Uiteraard is dit sterk afhankelijk van je voorkennis, niveau en ervaring.

Investering in-company

De training bestaat uit vier dagen of acht dagdelen. De training kan overdag, ’s avonds of in het weekend plaatsvinden. Bij jou op locatie of via een Virtual Classroom. Een groepsgrootte van maximaal 12 deelnemers is het meest effectief. Ben je benieuwd naar de actuele prijs? Neem gerust contact met ons op.

Investering individuele training

De training bestaat uit vier sessies van een dagdeel. De training kan overdag, ’s avonds of in het weekend plaatsvinden. Bij jou op locatie of via een Virtual Classroom. Jij bepaalt waar je de accenten op wilt leggen, wanneer je wilt starten en hoe lang je erover wilt doen. Ben je benieuwd naar de actuele prijs? Neem gerust contact met ons op.

Certificering

De training bereid je optimaal voor op het officiële IPMA C theorie-examen. De opleiders zijn echter niet bevoegd om de IPMA examens af te nemen. Deze worden extern afgenomen door IPMA Certificering. Het boeken van het examen en de financiële afhandeling daarvan regel je dus rechtsreeks met hen. Kijk voor actuele tarieven op IPMA Certificering tarieven. Wij kunnen het examen ook voor je boeken en verrekenen.

Het IPMA C – theorie-certificaat is 18 maanden geldig.

Vragen, advies of offerte?

Heb je nog vragen, behoefte aan een gericht advies of wil je een geheel vrijblijvende offerte aanvragen? Neem gerust contact met ons op.

Contact   Ik wil een offerte